Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo

Za zaščito domorodnih ljudi v Nubskih gorah so zdaj najbolj pomembne "leteče kamere." Prosim, donirajte za postprodukcijo novega dokumentarnega filma o letečih kamerah, ki ga od januarja 2013 snemamo v Nubskih gorah.

Leteča kamera

Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu video nadzora področij v konfliktih. Še posebej pa osveščajo o nasilju nad staroselskimi ljudstvi.


                   TRR:
    SI56 0510 0801 3175 987
                   BIC:
             ABANSI2X


Sredstva lahko prispevate tudi tako, da kupite

 


KOLEDAR 2021: Koledar 2021 naslovnica za left frame

 

ROKOVNIK 2021:

Rokovnik 2021 naslovnica za left frame

 

 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana


Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1966 537 BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 

Donacije za vrtalno napravo:

TRR:
SI56 6100 0000 1846 742
BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Vrtalna naprava 

Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za nakup in dostavo mobilne vrtalne naprave za vodo v Darfur ter prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Sponzorji:


SLOVENSKI FILM V AUSHWITZU

Sinoči so v Judovskem centru v Oswiecimu na Poljskem, koder je bilo med drugo svetovno vojno nemško nacistično taborišče smrti Aushwitz, predstavili celovečerni dokumentarni film Toma Križnarja in Maje Weiss »Oči in ušesa boga – Video nadzor Sudana«. Projekcijo filma o iztrebljanju staroselskih Afričanov z naftnih in vodnih virov v Sudanu, je organizirala poljska sekcija Amnesty International v okviru Festivala Življenja. Festival Life, ki ima za cilj vrniti življenjsko silo na kraj kjer so nacisti med drugo svetovno vojno sežgali v krematorijih več kot milijon Judov pa tudi 60.000 Poljakov in drugih Evropejcev, bo dosegel svoj vrhunec v nedeljo z velikim koncertom Petra Gabriela.

 

Tomo Križnar je polno dvorano, v kateri so bili najbolj zastopani Judje z vsega sveta, opozoril, da se največja grozodejstva človeštva niso nehala z padcem nacizma in fašizma, ampak se širijo po odcepitvi Južnega Sudana zdaj iz Darfurja, Nubskih gora in Modrega Nila na področja, koder je v prejšni vojni v letih najhujšega iztrebljanja med 1983 in 2005 umrlo več kot dva milijona ljudi. In pozval k vzpostavitvi video nadzora, s pomočjo katerega bo natančno moč videti kdo ubija koga.

 

Ob tej priložnosti je Križnar poročal, da so gledalci v slovenskih kinodvoranah po ogledu filma »Oči in ušesa boga« v dveh mesecih po premieri prispevali več kot 14.000 Evrov. Z Klemenom Miheličem iz humanitarne organizacije HOPE bosta sredstva vse do zadnjega centa pretopljene v kamere, računalnike in satelitske modeme v kratkem dobavila »žrtvam na žrtveniku vsega sveta«. Ob tem je potencialne donatorje posvaril, naj ne nakazujejo prek Fundacije Cinema for Peace in njenih Gala prireditev v okviru Berlinskega festivala, ker le ta še vedno zadržuje sredstva, ki so ji jih za video nadzor Darfurja nakazali njeni slavni klienti v Evropi in Ameriki.

 

Tomo Križnar, na poti v Slovenijo 12. maj 2012

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.