Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Nafta in voda

“Nafta in voda” je nastajala trideset let. V Sahelu, pasu savan med Saharo in deževnimi pragozdovi v osrčju Afrike, je Tomo Križnar že vse od sedemdesetih let priča klimatskim spremembam in lokalnim vojnam za vodo – kot posledico razpadanja socialnega tkiva. Ki jih tuje sile izkoriščajo za svoje vojne za nafto in druge naravne vire. Knjiga se začne z lobiranjem za preživetje “poslednjih črnih Indijancev” v Nubskih gorah leta 2000 pri eni najbolj vplivnih žena v Evropi – Leni Riefensthal. Znani režiserki propagandnih filomv, ki je Hitlerju pomagala v nacistični kampanji. In najmočnejših advokatih proti iztrebljanju staroselskih ljudstev: v National Geographic Magazinu in Muzeju Holokausta in State Departmentu v Washingtonu.Avantura se nadaljuje z pridobitvijo takratnega slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška in poročilom iz prve roke njegovega posebnega odposlanca za Darfur, kako je v resnici potekala največja slovenska humanitarna in politična akcija Svet za Darfur. Ki se konča z obsodbo na dve leti zapora zaradi vohunjenja. A po pomilostitvi Križnar ne odneha. Vrača se v Sahel in prihaja nazaj s sporočilom, da se iz Sudana širijo transaminaze raka, ki bo, če ne bomo pri priči ukrepali, prizadel tudi nas v trdnjavi EU.

Križnarjev predlog kaj je treba storiti je povsem jasen. Na žrtvenik sveta, v rakavo tkivo je takoj treba napeljati živce preko katerih bodo zdrave celice lahko čutile bolečino trpečih delov svojega telesa. In odrezale raka nove svetovne vojne med mednarodnimi koroporacijami, ki se na hrbtih afriških in arabskih vojakov širi iz Sahela. Ženam in otrokom tam kjer jih posiljujejo in iztrebljajo džandžavidi, je treba razdeliti stotisoče cenenih miniaturnih vohunskih kamer,ki na Kitajskem stanejo manj kot deset evrov. S pomočjo prav tako cenenih naprav za povezovanje s svetovnim spletom prek satelitov, je mogoče posnetke posredovati v svetovno zavest tako, da bodo rakave celice razkrinkale same sebe. 


Tam koder se džandžavidi boje prvih dvesto nastavljenih vohunskih kamer - ni več posilstev. Humanitarni koordinator darfurskih upornikov Suleiman Jamouss poroča, da je Križnarjeva civilna iniciativa tam kjer je namestila “video nadzor” dosegla več kot OZN z 20.000 vojaki in milijoni zapravljenih evrov EU.

Zaradi referenduma o odcepitvi Južnega Sudana 9.januarja 2010, ki grozi, da bo sprožil novo vojno med ameriškimi in kitajskimi sužnji, mora knjiga čimprej tako v politične elite kot v najširše množice.

Izid: leta 2010
Velikost: 16,5 cm x 23,5 cm
608 strani, od tega 128 strani z barvnimi fotografijami
ISBN 978-961-90034-7-3

Cena knjige je 34 EUR + stroški pošiljanja (priporočena pošiljka).
Plačilo na TRR ustanove Toma Križnarja.
Naročila in morebitne dodatne informacije sprejemamo na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

*****************************************************************************

NUBA: čisti ljudje

Nube so doma na kamnitih otokih sredi morja savan zahodno od Nila v osrednji sudanski provinci Kordofan. Do tisoč štiristo metrov visoke divje razmetane gmote črnega, rdečega in vijoličastega granita privlačijo dež in v svojih nedrih hranijo vodo tudi v najhujših sušah.
V te naravne trdnjave se zato že vso zgodovino zatekajo različna afriška ljudstva, ki so na varnem pred lovci na sužnje ohranila prvobitno Afriko in s tem tudi prvinsko človeško občutljivost.
Med prvim obiskom leta 1980 sem v Nubskih gorah srečal najbolj zdrave in zadovoljne ljudi. Imenoval sem jih čisti ljudje.

Devetnajst let in dva miljona žrtev sudanske državljanske vojne kasneje, so Nubske gore zapečatene in odrezane od sveta.
S pomočjo kolesa sem se vtihotapil skozi oblegovane obroče, prečkal mejo med nadzorovanim in nenadzorovanim delom planeta in onkraj ...

"Nube niso nikoli razvili države, razvejanih birokratskih ustanov, niti zapletene duhovne hierarhije.
Namesto pod samodržci se zbirajo okoli vaških modrijanov, ki skrbe za mir, zdravijo bolne in napovedujejo vreme."

Za podrobnejšo vsebino knjige in filma kliknite tu.

Izid: 1999, samozaložba
248 strani in 48 strani barvnih prilog
102 barvnih fotografij
15 x 20,5 cm
ISBN 961-90034-4-6

Knjiga je na voljo za 20€ (plačilo po povzetju. Stroške poštnine in poštne nakaznice plača kupec). Naročila pošljite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

*****************************************************************************

MANA: z biciklom med Indijanci

"Mana je skrivnost Velike skrivnosti. Mana je tisto v vsem kar je. Mana je tisto, kar omogoča življenje. Mana nima niti začetka, niti konca. Iz mane se vse rodi. In v mano se vse vrne. In skozi mano se vse prerodi."
"Tudi bogovi?"
"Da, tudi bogovi. Bog je velik, ampak drevo je večje."

"Otroci iste matere smo. In naš oče je isti Sveti duh. Bog ni naredil po svoji podobi samo nas ljudi, ampak tudi živali, rastline, vode, sape, blato, mrak, propad, smrt, rojstvo, ves veličastni čudež. Vse kar je, priča o Svetem duhu."
"Tudi ljudje?"
"Ljudje smo kot katerikoli drugi del narave. Čistemu je vse čisto.
"Manitu človeku ne govori naravnost. Manitu se kaže skozi živali, zvezde, sonce, luno, drevesa, reke, gore.
Manitu govori skozi svoja dela."

Kako nas bele tujce doživljajo domorodci Južnih morij? Kako si naše strahove razlagajo potomci Olmekov, Toltekov, Aztekov, Majev? Kaj so z mano počeli indijanski atje in mame, vičolski vrači, čamulski čarovniki in garifunske šamanke? Kaj me je gnalo čez vse tiste dolge klance?

Izid: 1996, samozaložba
336 strani in 60 strani barvnih prilog
15 x 20,5 cm
ISBN 961-90034-2-X

Knjiga je razprodana. V pripravi je ponatis.

****************************************************************************

SAMOTNE SLEDI

Izid: 1993, samozaložba
259 strani in 60 strani barvnih prilog
15 x 20,5 cm
ISBN 961-90034-1-1

"Prva človekova pravica je pravica do sanj. Ljudje sanjamo ponoči in sanjamo podnevi. Od naših sanj pri odprtih očeh je odvisna žlahtnost našega bivanja. Ta svet je vreden najlepših sanj."

Knjiga je nastajala med potovanjem in postanki na Novi Zelandiji, v Avstraliji in Sloveniji.

Kimberliji, reka Fitzmaurice, poslednja svobodna Avstralija.
Štirje žejni brodolomci in naga divjina.
Zakaj smo izgubili ladjo, kako smo se rešili, srečali staroselske duhove in potem tudi njih same: Aboridžine - "ljudi od originala."

"Tvoje kosti, tvoje meso, tvoja kri so iz istega kot tole drevo. Poglej ta list - kaj njegove žile niso podobne žilam v tebi? Križ te boli, praviš? To pomeni, da nekdo nekje sedajle seka neko drevo. Boli te, ker te nekdo seka. Boli te, ker je tvoje telo v tem drevesu.
Počasi, vsak dan po malem, z umiranjem dreves, trav, živali, umiraš tudi ti."
Bill Neidjie - Aboridžin iz plemena Gagudje.

Knjiga je na voljo za 20€ (plačilo po povzetju. Stroške poštnine in poštne nakaznice plača kupec). Naročila pošljite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

*****************************************************************************

ŠAMBALA: z biciklom v Tibet

Leto 1990: spet v sedlu.
Tokrat na poti v prepovedani Tibet - okupirano snežno kraljestvo, koder še vedno odmevajo modrosti stare Šambale.

Sibirija, Mongolija, Kitajska in potem nekega trdega dne ...

"Zahodnemu svetu manjkajo rituali, razvite mitologije, folklora, nekaj, kar bi ustrezno potešilo našo, v nebo vpijočo psihološko praznino. Zvoki, barve, gibi, kretnje, ki so jih inovirali Tibetanci, morda res vodijo v druga stanja zavesti. Tako intenzivnih izražanj svojih notranjosti ni izumila še nobena civilizacija."

»Kako dobro dene življenje s telesom,« sem si pisal v dnevnik. »Kako hvaležno se odzove razum, občutljivost in pozornost. Zahtevni napori, stalno gibanje, trdo bivanje v naravi, vse to dihanje, prekrvavljanje in izgorevanje me še naprej čistijo, odpirajo in pomagajo proti sebi.«

"Tibetanska kultura ne zapoveduje ekspanzije, tekmovanja, poseganja v človekovo okolje in naravo, tehničnega razvoja za vsako ceno, ampak trdi, da je za zadovoljstvo potrebno tudi prizadevanje za ugodno notranje stanje uma in duha, harmonija in ubranost s silami v sebi, kot tudi silami in zakoni v širšem okolju narave planeta in vesolja. Nismo sami, ne moremo uspevati kot stroji in roboti."

Izid: 1993, samozaložba
321 strani in 40 strani barvnih prilog
15 x 20,5 cm
ISBN 961-90034-0-3

Knjiga je na voljo za 20€ (plačilo po povzetju. Stroške poštnine in poštne nakaznice plača kupec). Naročila pošljite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

****************************************************************************

O ISKANJU LJUBEZNI ali Z biciklom okoli sveta

 

Pisanje za to knjigo je nastajalo od poletja 1985 do pomladi leta 1989.

Leto 1985: razpada mi družina, podjetje, država in sploh vse v kar sem verjel.
Naj se zapijem, zadrogiram, ubijem ...?
Ali odlimam, skočim, poletim?
O tem kaj sem našel za devetimi gorami in devetimi dolinami.

Izid: 1990, samozaložba
404 strani in 20 strani slikovnih prilog
15 x 20,5 cm
ISBN 961-90034-3-8

Knjiga je na voljo za 20€ (plačilo po povzetju. Stroške poštnine in poštne nakaznice plača kupec). Naročila pošljite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.