Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo

Za zaščito domorodnih ljudi v Nubskih gorah so zdaj najbolj pomembne "leteče kamere." Prosim, donirajte za postprodukcijo novega dokumentarnega filma o letečih kamerah, ki ga od januarja 2013 snemamo v Nubskih gorah.

Leteča kamera

Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu video nadzora področij v konfliktih. Še posebej pa osveščajo o nasilju nad staroselskimi ljudstvi.


                   TRR:
    SI56 0510 0801 3175 987
                   BIC:
             ABANSI2X


Sredstva lahko prispevate tudi tako, da kupite

 


KOLEDAR 2021: Koledar 2021 naslovnica za left frame

 

ROKOVNIK 2021:

Rokovnik 2021 naslovnica za left frame

 

 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana


Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1966 537 BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 

Donacije za vrtalno napravo:

TRR:
SI56 6100 0000 1846 742
BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Vrtalna naprava 

Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za nakup in dostavo mobilne vrtalne naprave za vodo v Darfur ter prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Sponzorji:


Poročilo o sestanku Suleimana Jamousa na Centeru za humanitarni dialog v Ženevi

11. junija 2010 so se v Ženevi začela pogajanja za dostop humanitarne pomoči v tiste predele Darfurja, ki so bila do sedaj zaradi napadov na humanitarne delavce za kakršnokoli človekoljubno aktivnost prenevarna.

Pogajanja z nevladno organizacijo Center za humanitarni dialog (Center for Humanitarian Dialog) naj bi se po dogovoru z 19. maja na sedežu Organizacije v Ženevi udeležil le Suleiman Jamous in to zato, da s Centrom oblikuje listo predstavnikov ostalih frakcij upornikov, vendar so bili prisotni tudi že predstavniki sudanske vlade, kar pomeni, da so se pogajanja že začela.

Jamous je vztrajal, da na pogajanjih s sudansko vlado v organizaciji Centra ne sme biti predstavnikov tistih darfurskih frakcij upornikov, ki so bila ustvarjena zato, da bi razdelila upornike in je prepričan, da so jih formirali vladni organi sami.

Se je pa zavzel, da morajo biti na pogajanjih tudi predstavniki upornikov iz Jebel Marre, torej Furi, ki so najbolj staroselski in večinski prebivalci Darfurja (Dar Fur pomeni "domovina Furov"). Furi najbolj nastradajo v vojni za vodo na kateri živijo v vulkanskih gorah Jebel Marre (gore so največji rezervoar pitne vode med Nilom in Nigrom). Furi so največ izgubili v vojni za vodo med lokalnimi plemeni in vojni za nafto med svetovnimi silami. Furi niso deležni nobene medijske pozornosti. Naš dokumentarni film Dar Fur - Vojna za vodo je prvi, ki je predstavil vzroke vojne in tudi nakazal, kaj je treba storiti za rešitev ...

Pogajanja, ki zaenkrat ne bodo politična, ampak izključno namenjena zaščiti humanitarnih delavcev, se bodo nadaljevala tretji teden julija. Obstaja pa možnost, da bodo prerasla v pogajanja za politično rešitev krize (beri: največje humanitarne katastrofe na Zemlji), zdaj ko so druga za drugo propadle vse dosedanje iniciative, na primer v Čadu, Libiji, Eritreji in zadnja v Katarju konec maja. Pogajanja v nevtralni Evropi, kjer organizatorji lažje ostanejo nevtralni in je igralce težje podkupiti, je točno to, za kar se je leta 2006 zavzemal takratni slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek, a so ga žal vsi pomembni svetovni akterji ignorirali.

Tomo Križnar, 12. junij 2010

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.