Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo

Za zaščito domorodnih ljudi v Nubskih gorah so zdaj najbolj pomembne "leteče kamere." Prosim, donirajte za postprodukcijo novega dokumentarnega filma o letečih kamerah, ki ga od januarja 2013 snemamo v Nubskih gorah.

Leteča kamera

Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu video nadzora področij v konfliktih. Še posebej pa osveščajo o nasilju nad staroselskimi ljudstvi.


                   TRR:
    SI56 0510 0801 3175 987
                   BIC:
             ABANSI2X


Sredstva lahko prispevate tudi tako, da kupite

 


KOLEDAR 2021: Koledar 2021 naslovnica za left frame

 

ROKOVNIK 2021:

Rokovnik 2021 naslovnica za left frame

 

 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana


Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1966 537 BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 

Donacije za vrtalno napravo:

TRR:
SI56 6100 0000 1846 742
BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Vrtalna naprava 

Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za nakup in dostavo mobilne vrtalne naprave za vodo v Darfur ter prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Sponzorji:


Tomo Križnar in Klemen Mihelič sta darfurskim upornikom dobavila naprave za dostop na svetovni splet

Križnar, nekdanji Drnovškov odposlanec za Darfur in Mihelič, ustanovitelj nove organizacije HOPE, ki deluje na povsem drugačnih principih, sta minuli teden prek Čada na skrivaj spravila v oblegani Darfur novo pošiljko sto video kamer za preprečevanje nasilja nad civilnim prebivalstvom in prvi dve napravi za pošiljanje posnetkov na svetovni splet s pomočjo satelita. Človekoljubni projekt je uspel v sodelovanju z humanitarnim koordinatorjem Suleimanom Jamousom, ki je spomladi obvestil svetovno javnost, da s področjih koder se sudanska vojska in njene milice boje kamer, ki sta jih Mihelič in Križnar razdelila lani, ni nobenih poročil o posilstvih žensk in da majhne vohunske kamere, ki na Kitajskem stanejo borih 10$ učinkujejo bolj kot 20.000 vojakov Združenih narodov in Afriške unije skupaj. Podobno cenena tehnika povezovanja s svetovnim spletom prek satelitov sedaj žrtvam vojn za naravne vire v Sahelu prvič in na najbolj enostaven način ter brez tuje pomoči omogoča pošiljati posnetke iz odrezanih in zapečatenih enklav v Darfurju medijem, svetovni javnosti in Haškemu sodišču, ne da bi se izpostavljali nevarnosti, da jih bodo prestregli plačanci sudanskega diktatorja Omarja al Bashirja, za katerim je glavni tožilec Louis Moreno Ocampo izdal tiralico z obtožnico, da je kriv štirih največjih zločinov proti človeštvu - vključno z genocidom.

Ob tej priložnost je Križnar v begunskem taborišču Ore Kosuoni na meji med Sudanom in Čadom organiziral prvo predstavitev svoje nove knjige “Nafta in voda”, ki je ravnokar izšla v samozaložbi. Učiteljicam v begunski šoli, ki so od zadnjega obiska izučile ženske in dekleta kako uporabljati kamere, je popisal deset let zavzemanja za preživetje staroselskih ljudstev v Nubskih gorah in na jugu Sudana, ki se bo 9.januarja odločal o odcepitvi od nekdanjih lovcev na sužnje na severu Sudan. Križnar bo svojo knjigo in podrobnosti kako je mogoče preprečevati iztrebljanje nedolžnih, v Sloveniji predstavil ta četrtek 2.decembra ob 17.uri na slovenskem Knjižnem sejmu, kamor bosta z Miheličem priletela naravnost iz Afrike. Takoj za tem, bosta Mihelič in Križnar odpotovala naprej v New York, koder bosta konec tedna ambasadorki Unicefa Miji Farrow, ki jima je logistično pomagala čez nevarni vhodni Čad na mejo, in drugim ameriškim aktivistom za Darfur, poročala o razmerah v Sahelu in spopadih za vodo zaradi klimatskih sprememb, ki jih tuji gospodarji vojn izkoriščajo za svoje vojne za nafto, in jih skušala prepričati, naj podprejo akcijo video nadzora in vrtalnih naprav za iskanje vode.

Tomo Križnar, Mao, Kanem, Čad, 30.november 2010

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.