Sporočilo iz Plavega Nila

Pravkar pristal v Ingassana. Tudi tukaj v tej provinci SPLA onkraj meje na severu, sem baje edini tujec, ki poročam.. Sem prišel zaradi primerjave razmer v Nuba.

Cel včerajšnji dan in noč na motorju, da sem ob 6.00 am ujel letalo. Celo pot nisem slišal nobenega Nubo, ki bi še govoril več o prizadevanjh za mir, in registraciji za volitve in takoimenovani "public consultation" iz mirovnega sporazuma leta 2005. Vsi pozivali samo še na vojno.

SPLA ponoči po Kaudi nalimali kopije GoS komande naj se razdeli orožje arabskim Bagaram.

Tik pred odletom so nas na pisti dosegle novice o novi materi, ki naj bi ji Miserye na meji izrezali otroka.


Tomo Križnar, Kormuk, Ingassana, Plavi Nil 20.1.2011 ob 10.30am

 

Na sliki je Jakob Kodi. Jakob je njegovo krščansko ime, Kodi je nubsko in so mu ga dali tukaj v Nubskih gorah. Rojen je bil v družini plemena Mesalit v vasi blizu Niyale, Darfur. Sem v Nubske gore je prišel leta 2006 z svojiom bratrancem in njegovim očetom. Jakob je gluh. Jakob gleda a ne vidi. To kar je videl je bilo zgleda preveč. Videl je kako so džandažavidi maja 2006 potem ko so napadli njegovo vas Karkar, pobili večino vaščanov, požgali vse koče in naložili proso in kašč na tovornjak - njegovi mami pri živem telesu izrezrali plod in ga metali v zrak in streljali dokler ....,


Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo

Za zaščito domorodnih ljudi v Nubskih gorah so zdaj najbolj pomembne "leteče kamere". Prosim donirajte za postprodukcijo novega dokumentarnega filma o letečih kamerah, ki ga od januarja 2013 snemamo v Nubskih gorah.

Leteča kamera

Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu video nadzora področij v konfliktih. Še posebej pa osveščajo o nasilju nad staroselskimi ljudstvi.

TRR:
SI56 0510 0801 3175 987
BIC:
ABANSI2X

Sredstva lahko prispevate tudi tako, da kupite
KOLEDAR 2017
Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana

Donacije za kamere in internet
TRR:
SI56 6100 0000 1966 537
BIC:
HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere

Donacije za vrtalno napravo
TRR:
SI56 6100 0000 1846 742
BIC:
HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Vrtalna naprava

Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za nakup in dostavo mobilne vrtalne naprave za vodo v Darfur ter prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet.

Obe ustanovi tesno sodelujeta.


Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji


Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube
sponzorji: