Jezik / Language


Tomo Križnar Foundation
Turistična 4
4202 Naklo

We beliewe we can help
indigenious people facing genocide in Sudan with drones. We are filming
with flying cameras in the field for the last two years - now
we need your help to pay postproduction (film directing and editing). Please react. Please donate for the film "Drones over Nuba."

IBAN: SI56 0510 0801 3175 987
SWIFT / BIC: ABANSI2X

Drone with flying camera

 

 

Humanitarian Foundation H.O.P.E.
Letališka cesta 29
1000 Ljubljana

Donations for cameras and internet
IBAN: SI56 6100 0000 1966 537
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Internet and cameras

Donations for drilling machine
IBAN: SI56 6100 0000 1846 742
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Drilling machine

 

Sponsors:


 

Poročilo o sestanku Suleimana Jamousa na Centeru za humanitarni dialog v Ženevi

11. junija 2010 so se v Ženevi začela pogajanja za dostop humanitarne pomoči v tiste predele Darfurja, ki so bila do sedaj zaradi napadov na humanitarne delavce za kakršnokoli človekoljubno aktivnost prenevarna.

Pogajanja z nevladno organizacijo Center za humanitarni dialog (Center for Humanitarian Dialog) naj bi se po dogovoru z 19. maja na sedežu Organizacije v Ženevi udeležil le Suleiman Jamous in to zato, da s Centrom oblikuje listo predstavnikov ostalih frakcij upornikov, vendar so bili prisotni tudi že predstavniki sudanske vlade, kar pomeni, da so se pogajanja že začela.

Jamous je vztrajal, da na pogajanjih s sudansko vlado v organizaciji Centra ne sme biti predstavnikov tistih darfurskih frakcij upornikov, ki so bila ustvarjena zato, da bi razdelila upornike in je prepričan, da so jih formirali vladni organi sami.

Se je pa zavzel, da morajo biti na pogajanjih tudi predstavniki upornikov iz Jebel Marre, torej Furi, ki so najbolj staroselski in večinski prebivalci Darfurja (Dar Fur pomeni "domovina Furov"). Furi najbolj nastradajo v vojni za vodo na kateri živijo v vulkanskih gorah Jebel Marre (gore so največji rezervoar pitne vode med Nilom in Nigrom). Furi so največ izgubili v vojni za vodo med lokalnimi plemeni in vojni za nafto med svetovnimi silami. Furi niso deležni nobene medijske pozornosti. Naš dokumentarni film Dar Fur - Vojna za vodo je prvi, ki je predstavil vzroke vojne in tudi nakazal, kaj je treba storiti za rešitev ...

Pogajanja, ki zaenkrat ne bodo politična, ampak izključno namenjena zaščiti humanitarnih delavcev, se bodo nadaljevala tretji teden julija. Obstaja pa možnost, da bodo prerasla v pogajanja za politično rešitev krize (beri: največje humanitarne katastrofe na Zemlji), zdaj ko so druga za drugo propadle vse dosedanje iniciative, na primer v Čadu, Libiji, Eritreji in zadnja v Katarju konec maja. Pogajanja v nevtralni Evropi, kjer organizatorji lažje ostanejo nevtralni in je igralce težje podkupiti, je točno to, za kar se je leta 2006 zavzemal takratni slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek, a so ga žal vsi pomembni svetovni akterji ignorirali.

Tomo Križnar, 12. junij 2010

       

Icons by wpzoom.com
Copyright © 2011. All Rights Reserved.