Jezik / Language


Tomo Križnar Foundation
Turistična 4
4202 Naklo

We beliewe we can help
indigenious people facing genocide in Sudan with drones. We are filming
with flying cameras in the field for the last two years - now
we need your help to pay postproduction (film directing and editing). Please react. Please donate for the film "Drones over Nuba."

IBAN: SI56 0510 0801 3175 987
SWIFT / BIC: ABANSI2X

Drone with flying camera

 

 

Humanitarian Foundation H.O.P.E.
Letališka cesta 29
1000 Ljubljana

Donations for cameras and internet
IBAN: SI56 6100 0000 1966 537
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Internet and cameras

Donations for drilling machine
IBAN: SI56 6100 0000 1846 742
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Drilling machine

 

Sponsors:


 

Kurmuk, Plavi Nil, Sudan - nedelja, 23.januarja 2011

V prostranem zlatem šotoru, na hitro postavljenem na nogometnem igrišču med petsto let starimi kruhovci v samem središču Kurmuka v provinci Plavi Nil na meji z Etiopijo že drugi dan hreščijo zvočniki. Temnopolti možje vseh odtenkov črnine v tradicionalnih arabskih dželabijah in evropskih hlačah, srajcah in kravatah in najbolj pisano zavite žene in dekleta s številkami na kartonih v rokah drug za drugim stopajo pred mikrofon in jasno izražajo, da niso bili deležni ničesar kar se je zavezala sudanska arabska vlada v Kartumu, da jim bo omogočila v mirovnem sporazumu z SPLA/M leta 2005.

»Pet let so imeli čas, pa niso naredili nič!« prevaja iz jezika Uduk, večinskega plemena, v arabščino Hassan, ki ga je edinemu tujcu, ki želi sporočiti kaj se dogaja svetu, organizacijski odbor tako imenovane Public consultations, postavil za vodiča.

»Omar Bashir nam ni dal nobenih cest, nobene bolnice, nobene šole …!« ponavljajo dobro rejeni, od masti in olja svetleči se obrazi tudi drugi dan.

In bodo baje še cel naslednji teden.

Včeraj so v mraku končali z številko 725.

725 istih in podobnih izjav podobnih ljudi. Med njimi ni bilo do sedaj še niti enega, ki bi se zavzel za pravico do drugačnosti. Za pravice staroselcev. Za tiste, ki so tudi po CPA (Comprehensiv Peace Agreement) ostali v gorah …

Tomo Križnar

 

       

Icons by wpzoom.com
Copyright © 2011. All Rights Reserved.