Jezik / Language


Tomo Križnar Foundation
Turistična 4
4202 Naklo

We beliewe we can help
indigenious people facing genocide in Sudan with drones. We are filming
with flying cameras in the field for the last two years - now
we need your help to pay postproduction (film directing and editing). Please react. Please donate for the film "Drones over Nuba."

IBAN: SI56 0510 0801 3175 987
SWIFT / BIC: ABANSI2X

Drone with flying camera

 

 

Humanitarian Foundation H.O.P.E.
Letališka cesta 29
1000 Ljubljana

Donations for cameras and internet
IBAN: SI56 6100 0000 1966 537
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Internet and cameras

Donations for drilling machine
IBAN: SI56 6100 0000 1846 742
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Drilling machine

 

Sponsors:


 

Poročilo iz Modrega Nila - 31. maj 2012

Že od zajtrka poslušamo oddaljeno grmenje. Komdandant 10. divizije SPLA Ahmed Omda je pojasnil, da vladne sile raketirajo pozicije SPLA blizu kraja Mada. Prejšnji teden so njegovi borci zavzeli Mado, zdaj vladni skušajo ponovno prevzeti to strateško pomembno pozicijo v Ingassana hills.

Ingassana hills so gričevja v osrednjem delu Modrega Nila blizu El Damazina, koder je hidroelektrarna na Modrem Nilu, ki oskrbuje z elektriko glavno mesto Kartum. Tako lani na volitvah izvoljeni guverner province in vrhovni poveljnik zveze vseh sudanskih upornikov, ki so ostali v Sudanu od Nubskih gora do Darfurja, Malik Agar, kot tudi general Omda - sta oba iz plemena Ingassana.

Mimo nas ob prazni skledi prosene kaše še naprej hitijo kolone beguncev. Vsi po vrsti v objektiv kamere ponavljajo, da so do zadnjega verjeli agencijam OZN, da bodo s sudansko vlado v Kartumu spogajali humanitarne koridorje, po katerih jim bo svetovna skupnost pošiljala hrano in zdravila. Kot tudi, da bodo dosegli zaprtje zračnega prostora. Čakali so od 1. septembra, ko se je začela vojna. Čakali in tolažili so se, da ne bo treba od doma več kot pol leta. Zdaj nimajo nobenega upanja več. Tako veliki valovi beguncev se sproščajo iz province Modri Nil šele sedaj zato, ker smo tik pred prvim dežjem, ki bo razmehčal črno puhlico, po kateri je znan Modri Nil.

»Nismo si mogli misliti, da nas bodo OZN in tudi nevladne organizacije pustile na cedilu. Ampak, če ne gremo ven zdaj, čez en teden ali dva, ko bo črna puhlica tako razmočena, da bo še težje hoditi, najbrž ne bomo mogli ven. Za dobavo pomoči s tovornjaki iz katerekoli smeri je zdaj že prepozno. Vsa mehanizacija v teh razmerah potone v blato.«

Pravijo, da je nekaj stotisoč staroselcev ostalo zato, ker so poti blokirane od vladnih sil in njihovih milic rekrutiranih janičarjev. In da se le ti skrivajo po vrhovih gora, v votlinah in gozdovih. Če jih ne bodo ubili vladni bombniki, jih bodo lakota in bolezni.

Edino kar zdaj še ostane solidarni svetovni javnosti, če želi pomagati nedolžnim žrtvam, so airdrops s hrano in zdravili.

Sporočam, da so naši posnetki prostovoljcev Oči in ušesa dosegli, da so iz baze OZN v Nairobiju danes poklicali humanitarnega koordinatorja SPLA v Modrem Nilu Hashima Orto na pogovor.

»Morda bomo pa vendarle zmigali mastodonta!« pravi general Ahmed Omda.

Ostaja dejstvo, da v OZN odločajo članice Varnostnega sveta, ki si delijo interese prej s sudansko vojaško diktaturo kot z nedolžnimi žrtvami v staroselskih plemenih, ki se borijo za preživetje na ozemljih bogatih z naravnimi viri.

Na njih posnetki seveda nimajo nobenega učinka.

Do tega trenutka ni še nobenega odgovora na poslane posnetke in poročila tudi iz Urada sedanjega predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka.

Tomo Križnar, Modri Nil, 31. maj 2012, 10.08

       

Icons by wpzoom.com
Copyright © 2011. All Rights Reserved.