Jezik / Language


Tomo Križnar Foundation
Turistična 4
4202 Naklo

We beliewe we can help
indigenious people facing genocide in Sudan with drones. We are filming
with flying cameras in the field for the last two years - now
we need your help to pay postproduction (film directing and editing). Please react. Please donate for the film "Drones over Nuba."

IBAN: SI56 0510 0801 3175 987
SWIFT / BIC: ABANSI2X

Drone with flying camera

 

 

Humanitarian Foundation H.O.P.E.
Letališka cesta 29
1000 Ljubljana

Donations for cameras and internet
IBAN: SI56 6100 0000 1966 537
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Internet and cameras

Donations for drilling machine
IBAN: SI56 6100 0000 1846 742
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Drilling machine

 

Sponsors:


 

Pismo predsedniku dr. Janezu Drnovšku

13. februar 2006, N'Djamena, Čad

Situacija se spreminja iz trenutka v trenutek. Zadnje novice danes zjutraj so, da so Minnijevi vojaki sinoči napadli Shogarjeve in ubili enega njegovih ter resno ranili dva in UJELI SULEIMANA JAMMUSA (GLAVNEGA KOORDINATORJA HUMANITARNE POMOČI SLA – tistega, ki naj bi nas prišel iskati na mejo z osvobojenega ozemlja). Trenutno ne moremo zvedeti kako je z njim, njegov Thuraya  [satelitski telefon] se ne oglaša, drugi nič več kot zapisano. Shogar pravi, da se je vse zgodilo zato, ker je Jan Pronk  [Jan Pronk je posebni odposlanec OZN za Sudan] prejšni teden obiskal področje pod uporniki in se pogovarjal z civilisti. Minni naj bi civiliste po Pronkovem odhodu zasliševal in maltretiral, zato so se Shogurjevi vmešali, da bi jih zaščitil. Minnijevi so se umaknili, a zvečer pripravili zasedo, v katero so padli omenjeni.

Shogar stoji zraven mene in prosi, da posredujete novico svetovni javnosti z željo, da reši zaprtega Jammusa.

Danes v ponedeljek čakamo Shogarjeve, da pridejo iz Abuje  [Abuja je glavno mesto Nigerije, kjer so do sedaj neuspešno potekala pogajanja za mir v Sudanu.] in gremo nato v večjem konvoju z dosti oboroženega spremstva na mejo. Ne vemo kdo nas bo – sedaj ko ni Jammusa - prišel iskat. Verjamem pa, da se bo to zgodilo, saj imajo Shogarjevi največji interes, da se mučenje v Darfurju neha.

Prebrali smo sms, da vas je New York Times včeraj Bushu dal za zgled prav zaradi vaše odločnosti in hitrosti.

Shogar je še naprej prepričan, da brez srečanja z civilisti in vojaki, ki simpatizirajo z njegovo manj nasilno in bolj humanistično vizijo v Darfurju, ne more podpisati vašega predloga, ker podpis brez mandata njegovih ljudi, ne bo prinesel miru in da se ga ne bodo držali.

Povedati vam moram, da je do meje več kot 1000 kilometrov in da pot brez utrjenih cest po stezah traja kakih tri dni, zato ni kaj dosti možnosti, da bi Shogarjevi do konca tedna uspeli poslati predstavnika z mandatom na pogajanja v Evropo.

Shogar predlaga vključitev na pogajanja v Evropi tudi čadskega predsednika. Pravi, da je Čad mediiral prvi in se pred vzpostavitvijo cease fire in načeljuje joint commission za Darfur, v kateri sodelujejo SLM  [SLM = Sudan Liberation Movement], JAM  [JAM = Joint Assessment Mission], AU  [AU = African Union], sudanska vlada, kot opazovalci pa so baje prisotni UN, EU, Canada, USA, Egipt, Francija, fascilitirajo pa Nigerija, Libija, Eritreja, in tudi Nemčija. Adam sprašuje, če se strinjate, da greva zato takoj obiskati Debya  [Čadski predsednik Idriss Deby]. Kaj mislite. Na internetu je najti poročila, da se mu majejo tla ...

Tomo Križnar

       

Icons by wpzoom.com
Copyright © 2011. All Rights Reserved.