Jezik / Language


Tomo Križnar Foundation
Turistična 4
4202 Naklo

We beliewe we can help
indigenious people facing genocide in Sudan with drones. We are filming
with flying cameras in the field for the last two years - now
we need your help to pay postproduction (film directing and editing). Please react. Please donate for the film "Drones over Nuba."

IBAN: SI56 0510 0801 3175 987
SWIFT / BIC: ABANSI2X

Drone with flying camera

 

 

Humanitarian Foundation H.O.P.E.
Letališka cesta 29
1000 Ljubljana

Donations for cameras and internet
IBAN: SI56 6100 0000 1966 537
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Internet and cameras

Donations for drilling machine
IBAN: SI56 6100 0000 1846 742
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Drilling machine

 

Sponsors:


 

Sporočilo iz Čada za javnost:

Tomo Križnar in Klemen Mihelič sta darfurskim ženam dostavila enainosemdeset kamer.

Iz glavnega mesta Čada N Djamene sta Klemen Mihelič in Tomo Križnar sporočila, da sta se brez težav vrnila z meje med Čadom in Sudanom, koder sta civilnim žrtvam pod nadzorom različnih frakcij darfurskih upornikov v največji humanitarni katastrofi na Zemlji dobavila enainosemdeset video kamer s prenosnimi računalniki in hard diski za spravilo posnetkov. Gre za miniaturne, za palec velike naprave, ki jih je mogoče skriti vsepovsod ( naprimer v zavojček žvečilnih gumijeh), in so jih na Kitajskem razvili za uporabo v vohunske namene, na prostem trgu pa jih je mogoče kupiti za borih 40 Eurov – po vaseh na frontnih linijah in begunskih taboriščih v Dafurju in Čadu, ki jih napadajo vojske in milice sudanskega diktatorja Omarja Beshirja, za katerim je Mednarodno sodišče v Haagu razpisalo tiralico z obtožbo, da je kriv štirih največjih zločinov proti človeštvu, pa bodo imele misijo ščititi dekleta, žene in otroke pred posilstvi, ki so na področjih prepojenih z vodo in nafto najbolj zahrtno sredstvo preganjanja afriških staroselskih ljudstev in spreminjanja demografske strukture prebivalstva.

Za opremo, ki je bila kupljena s pomočjo zasebnih donatorjev in prispevki zbranimi na koncertu slovenskih in afriških glasbenikov v Festivalni dvorani v Ljubljani konec novembra, je v N Djamemeni prevzel odgovornost Zubair Salim, vodja Tehničnega komiteja za združitev upornikov, ki ga podpira posebni odposlanec ameriškega predsednika Obame Grashner. Na terenu onkraj meje pa humanitarni koordinator najmočnejše uporniške frakcije Gibanja za pravičnost in enakopravnost JEM Suleiman Jamous. V begunskem taborišču Ore Kossuoni sta Križnar in Mihelič sama sama izročila najsodobnejše naprave za vido nadzor učiteljicam v najbolj revnih šoli in izučila kako jih uporabljati tudi eno od žrtev nasilja, ki sta jo identificirala s posnetka uporabljenega v filmu “Dar Fur – Vojna za vodo”. Film, ki je nastal v sodelovanju z režiserko Majo Weiss, v produkciji Bela filma in v kooprodukciji RTV Slovenija in finančno podporo Slovenskega filmskega sklada, med tem navdihuje podobne civilne iniciative po mednarodnih filmskih festivalih na temo osnovnih človekovih pravic. “To kar nas na varnem ščiti pred zlorabami – še bolj deluje na žrtveniku sveta kakršen žal je” sporoča Križnar , ki je prvič opremil civilne žrtve že aprila letos. “Med civili kjer so kamere je zdaj manj napadov. V vsako vas je treba spraviti vsaj eno kamero. Pa tudi v zapore, v mučilnice, na morišča… Pridite zraven, ki vam je mar usoda vaših otrok. Ni več časa za apatijo in depresijo!”

       

Icons by wpzoom.com
Copyright © 2011. All Rights Reserved.