Jezik / Language


Tomo Križnar Foundation
Turistična 4
4202 Naklo

We beliewe we can help
indigenious people facing genocide in Sudan with drones. We are filming
with flying cameras in the field for the last two years - now
we need your help to pay postproduction (film directing and editing). Please react. Please donate for the film "Drones over Nuba."

IBAN: SI56 0510 0801 3175 987
SWIFT / BIC: ABANSI2X

Drone with flying camera

 

 

Humanitarian Foundation H.O.P.E.
Letališka cesta 29
1000 Ljubljana

Donations for cameras and internet
IBAN: SI56 6100 0000 1966 537
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Internet and cameras

Donations for drilling machine
IBAN: SI56 6100 0000 1846 742
SWIFT / BIC: HDELSI22
Purpose: Drilling machine

 

Sponsors:


 

Kdo brani?

NAŠI DRONI: »LETEČE KAMERE«

»Leteče kamere« uporabljamo za snemanje vasi in lokalnih tržnic, najbolj preprostih šol in cerkva in mošej in najbolj naravnega življenja nubskih ljudi iz različnih plemen, ki se borijo za preživetje oblegani od genocidarjev v Kartumu in njihovih podpornikov iz celega sveta. S temi vrstami quadrokopterjev od januarja 2012 snemamo iz ptičje perspektive posnetke za naš novi dokumentarni film »Droni nad Nubami«. V Ustanovi Tomo Križnar pripravljamo ta film, da bomo z njim skušali prepričati še vedno občutljivi del mednarodne skupnosti da velika večina Nub ni zbežala v begunjska taborišča onkraj meje v Republiki Južni Sudan – kot laže sudanski predsednik Omar Bashir, ki skuša prepričati svetovno skupnost, da z Antonovi, MIGi in topovi bombardirajo in raketirajo in napadajo po zemlji le nekakšne bandite v vrstah SPLA North. Ne banditi, ne komarji, kot jih imenujejo pripadniki sudanske vojske, varnostne službe in tuji plačanci, džandžavidi, ampak več kot pol milijona staroselskih ljudi, med njimi so v predvsem žene, matere in otroci in starci, se skupaj s svojimi borci proti suženjstvu, arabizaciji in šariatskim zakonom v vrstah SPLA North, še naprej upirajo in pošteno branijo deželo svojih starodavnih prednikov v Južnem Kordofanu proti sramotni mednarodni zaroti, ki se skuša polastiti mineralov, vode in dobre zemlje v eni od zadnjih enklav staroselskega življenja na planetu.

Ne bodo se vdali. Od začetka nove vojne maja 2011 mi dokazujejo, da ne bodo podlegli, kot niso podlegli vseh sedemnajst let v prejšnji vojni, ki se je končala zgolj z premirjem leta 2002. V resnici jih obiskujem že petintrideset let, zato sem se naučil spoštovati moralno držo, dostojanstvo in ponos večine njih, ki sem jih srečal in se spoprijateljil z njimi od leta 1979. Zaupam tudi vodji SPLA North v Nubskih gorah Abdel Azizu el Hilu in njegovim komandantom, ki so mu ostali zvesti. To so idealisti, ki se trudijo iztrgati Sudan iz rok potomcev lovcev na sužnje v Kartumu in največjim rasistom, ki jim absolutno ni do osnovnih človekovih pravic in ne zmorejo nobenega spoštovanja drugačnosti, za katerega se vsem zlorabam navkljub vendarle prizadeva moderni svet. SPLA North in Abdel Aziz el Hilu sledijo legendarnega nubskega učitelja in prvega komandanta SPLA Yousifa Kuwa Makkija, ki se je začetku osemdesetih let uprl nasilni marginalizaciji in arabizaciji in začel z duhovno prenovo staroselskih ljudi, ki so jim Arabci severa Sudana s pomočjo zahrbtne islamizacije kradli zaupanje da so animisti enakovredni ljudje istočasno z zemljo in otroci, ki so jih rekrutirali v janičarje svojih političnih in gospodarskih interesov. Pokazal jim je na kakšen način so jih trgovci iz Kartuma indoktrinirali in jih prepričal, da ni nič narobe če so njihovi starši živeli goli in brez vseh dobrin tehnično naprednega sveta in vrnil spoštovanje v korenine človeštva, ki so hkrati tudi najbolj zdrava semena za prihodnje rodove.

Odločili so se, da rajši umrejo v vojni, kot da izgubijo gore, ki jim pomenijo identiteto. To so ponosni in dostojanstveni Indijanci, ki se zavedajo moralnega propada ostalih ljudstev in plemen okoli sebe in so sposobni ohraniti življenjsko radost in voljo tudi v pogojih brez vsakega udobja, za katerega vemo, da vse bolj korumpira stare kulture po celi zemeljski obli.

Upamo, da nam bo s filmom o dronih nad Nubami uspelo priklicati na pomoč tudi večje drone, ki na primer v nacionalnih parkih v Južnoafriški republiki branijo slone pred divjimi lovci. To ni vojna za ohranitev egzotične vrste prototipov človeškega življa, ampak zavzemanje za ohranitev človečnosti in najbolj pomembnih skupnih vrednot. Prosim pomagajte nam.

Tomo Križnar

 

       

Icons by wpzoom.com
Copyright © 2011. All Rights Reserved.