Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

PROTESTNI SHODI MNOŽIC V NUBSKIH GORAH - 15.1.2011; Kauda, Nubske gore

Danes so se v vseh večjih krajih v Nubskih gorah: Kadugliju, Dilingu, Abu Gobeihi in Kaudi cel dan odvijali protestni shodi množic, ki so od sudanskih oblasti zahtevale izvedbo obljubljene in že drugič prestavljene registracije za volitve in jim s tem omogoči osnovno: to je pravico voliti svojega guvernerja province Južni Kordofan.

V Kaudi - na področju, ki ga v celoti nadzirajo uporniki SPLM/A (Sudan's people liberation movement/army) - je več tisoč glava množica, v kateri so nosili na hitro napisane transparente in vzklikali gesla proti sudanskemu diktatorju Omarju Bashirju in njegovemu sedanjemu guvernerju province Mohamadu Harounu, vsi predstavniki družbe in tako kristjani kot muslimani, ob vhodu na letališče pred portretom legendarnega nubskega voditelja Yousifa Kuwe, z droga strgala sudansko zastavo in jo zažgala.

Protestni marš v katerem so sodelovali tudi vsi motocikli in terenska vozila v pokrajini z eno samo cesto, se je nato obrnil proti vhodu v bazo OZN, kjer so voditelji SPLM/A v Nubskih gorah ob največji podpori množice prestrašenemu štabu mednarodne organizacije, katera vojska živi sama zase in svoje interese izolirana za betonskimi bunkerji in bodečo žico, prek megafonov sporočili, da ne bodo več pokorno sprejemali vloge sužnjev in prosili poveljnike, med katerimi je bilo moč opaziti največ obrazov po rodu iz Egipta in Kitajske, naj to prenesejo naprej tistim, ki jih plačujejo v Kartumu in New Yorku.

»Nočemo Mohameda Harouna – hočemo Abdel Aziza« so drug za drugim trdili zdravi mladi in stari obrazi.

Mohameda Harouna haško sodišče obtožuje, da je kot Minister za Pravico v Darfurju z Omarjem Bashirjem organiziral množične pokole v letih 2003 - 2008. Domačini v Nubskih gorah se bojijo, da ga je Bashir nastavil za guvernerja, da bi tokrat pobijal v Nubskih gorah. Mednarodne organizacije za človekove pravice do tega trenutka iz uradov OZN še niso prejeli uradnega odgovora, kako je mogoče, da agencije OZN redno prevažajo Harouna na svojih letih po Sudanu.

Abdel Aziz je poveljnik SPLM/A v Nubskih gorah, ki so ga domačini po vaseh in tržnicah v Nubskih gorah sprejeli za svojega, čeprav je rodom prav tako kot Harun iz plemena Mesalit v Darfurju - po smrti legendarnega pobudnika upora sužnjev v Nubskih gorah Youssifa Kuwe. Rojeni Nuba Youssif Kuwa, je Johnu Garangu pomagal ustanoviti SPLA v Južnem Sudanu, preden ga je le-ta poslal s skupino nubskih borcev leta 1986 sem čez britansko demarkacijsko črto med obema Sudanoma. Za večino od med seboj kulturno sicer zelo različnih devetindevetdeset nubskih plemen v Nubskih gorah Youssif Kuwa ni bil samo lokalni učitelj in vojak, ampak tudi duhovni prenovitelj, ki jih je s svojo prirojeno naravno modrostjo ščitil pred islamskim fundamentalizmom in ekspanzijo vladajočih arabskih plemen z Nila. Podobne kvalitete vidijo sedaj v Abdel Azizu, ki se je izkazal ne samo kot najbolj uspešen poveljnik v bitkah proti arabskim zavojevalcem, ampak tudi v času po mirovnem sporazumumed sudansko vlado in SPLM/A, ki ga je z Garangovo privolitvijo in vero v novi enotni Sudan, ki bo spoštoval temeljne človekove pravice in enakopravnost vseh državljanov, ne pa odcepitev juga, podpisal AbdelAzizpod ameriško taktirko januarja leta 2002 na gradu blizu Luzerna v Švici.

na sliki Mohamed Haroun in Abdel Aziz


V Azizovi zmagi na volitvah za guvernerja province Južni Kordofan vidijo Nube še zadnjo možnost, da se po mirni poti izognejo prisilni arabizaciji, ki jo po odcepitvi Južnega Sudana napoveduje sudanski diktator Omar Bashir, ki ga prav tako kot Harouna Haško sodišče obtožuje največjih zločinov proti človeštvu, vključno z genocidom.

»Hočemo mir – ne vojne!« sporočajo transparenti. »Ampak tokrat smo dobro oboroženi. Ne tako kot pred desetimi leti, ko smo morali orožje šele izpuliti Arabcem.« mi govorijo čvrsti prekrasni mladi fantje in dekleta žarečih oči med meketanjem koz po jaslicam podobnih domačijah iz blata kritih s slamo. »Prosimo, povej svetu, da smo pripravljeni.«

Za protestni shod so se odločili ponoči, potem, ko so Bashirjevi ljudje na sestanku včeraj sporočili, da registracije, ki bi se morala zgoditi 8. januarja, torej dan pred odprtjem volišč za refererendum o samostojnosti Južnega Sudana, pa je bila preložena na danes 15. januarja, ne bo niti jutri, niti pojutrišnjem. In da torej volitev - sploh ne bo.

Po udeležbi protestnikov v Nubskih gorah, ki so jih istočasno podprli z množičnimi shodi tudi Nube v Kartumu, je mogoče soditi, da so Nube tokrat res dobro organzirani.

Ni pa pripravljena mednarodna skupnost. V Kaudi so prisotni samo trije novinarji, vsi iz Francije. Večina zahodih medijskih janičarjev še naprej praznuje zmago vina, kruha in iger na jugu Sudana.


Tomo Križnar, Kauda, 15.januar 2011

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.