Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo

Za zaščito domorodnih ljudi v Nubskih gorah so zdaj najbolj pomembne "leteče kamere." Prosim, donirajte za postprodukcijo novega dokumentarnega filma o letečih kamerah, ki ga od januarja 2013 snemamo v Nubskih gorah.

Leteča kamera

Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu video nadzora področij v konfliktih. Še posebej pa osveščajo o nasilju nad staroselskimi ljudstvi.


                   TRR:
    SI56 0510 0801 3175 987
                   BIC:
             ABANSI2X


Sredstva lahko prispevate tudi tako, da kupite

 


KOLEDAR 2021: Koledar 2021 naslovnica za left frame

 

ROKOVNIK 2021:

Rokovnik 2021 naslovnica za left frame

 

 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana


Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1966 537 BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 

Donacije za vrtalno napravo:

TRR:
SI56 6100 0000 1846 742
BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Vrtalna naprava 

Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za nakup in dostavo mobilne vrtalne naprave za vodo v Darfur ter prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Sponzorji:


Kurmuk, Plavi Nil, Sudan - nedelja, 23.januarja 2011

V prostranem zlatem šotoru, na hitro postavljenem na nogometnem igrišču med petsto let starimi kruhovci v samem središču Kurmuka v provinci Plavi Nil na meji z Etiopijo že drugi dan hreščijo zvočniki. Temnopolti možje vseh odtenkov črnine v tradicionalnih arabskih dželabijah in evropskih hlačah, srajcah in kravatah in najbolj pisano zavite žene in dekleta s številkami na kartonih v rokah drug za drugim stopajo pred mikrofon in jasno izražajo, da niso bili deležni ničesar kar se je zavezala sudanska arabska vlada v Kartumu, da jim bo omogočila v mirovnem sporazumu z SPLA/M leta 2005.

»Pet let so imeli čas, pa niso naredili nič!« prevaja iz jezika Uduk, večinskega plemena, v arabščino Hassan, ki ga je edinemu tujcu, ki želi sporočiti kaj se dogaja svetu, organizacijski odbor tako imenovane Public consultations, postavil za vodiča.

»Omar Bashir nam ni dal nobenih cest, nobene bolnice, nobene šole …!« ponavljajo dobro rejeni, od masti in olja svetleči se obrazi tudi drugi dan.

In bodo baje še cel naslednji teden.

Včeraj so v mraku končali z številko 725.

725 istih in podobnih izjav podobnih ljudi. Med njimi ni bilo do sedaj še niti enega, ki bi se zavzel za pravico do drugačnosti. Za pravice staroselcev. Za tiste, ki so tudi po CPA (Comprehensiv Peace Agreement) ostali v gorah …

Tomo Križnar

 

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.