Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Ocene filma Oči in ušesa Boga

Spoštovani!

Pred kakšnim tednom sem v Vašem časopisu prebrala zelo nenaklonjeno kritiko filma Toma Križnarja in Maje Weiss Oči in ušesa boga , danes pa sem si šla, kljub nizkim pričakovanjem, film ogledat v Kinodvor.

Bila sem osupla.

Film ima izjemen, miren in odločen, do konca napet montažni ritem. Popolnoma gladko povezuje zelo raznorodne posnetke, uporablja citate gibljivih in statičnih slik na inovativen način in bistro reflektira lastni fillmski jezik. Iz njega sije zrela avtorska prisotnost ustvarjalcev, ki ne pristajata na kompromise pri razkrivanju resnice, hkrati pa se spretno izogneta senzacionalizmu šokantnih podob in do konca ohranita človeško dostojanstvo svojih protagonistov. To je film, ki ne zlorablja tuje bolečine in trpljenja za dosego lastnih ciljev, hkrati pa si upa pokazati lastno ranljivost. Pa pustimo ob strani nesporno umetniško vrednost filma kot takega.

Gre namreč - in predvsem! - tudi za izjemen, v svetovnem merilu pomemben dokument. Kako je torej mogoče, da ste v Vašem časopisu, ki vendar že leta podpira Križnarjev boj in prizadevanja, dopustili objavo te škodljive, neprofesionalne "kritike"?

Sprašujem se kot gledalec, ki skoraj ne bi šel v kino, misleč, da je film slab. Kot filmar, ki v dokumentarcu po petih minutah spozna kvalitete izjemnega filmskega dela. Kot bralec Vašega časopisa, ki s takim spodrsljajem v trenutku zgubi kredibilnost.

Je šlo za uredniško napako? Za lapsus, kakršni se včasih pripetijo? Je mogoče ob tem nastalo škodo (bralcem, gledalcem, ustvarjalcem) kako popraviti?

S spoštovanjem,

Hanna Slak režiserka, scenaristka in esejistka

 

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.